INNOWACJA PEDAGOGICZNA "Mali kucharze w kadrze"


Podjęte działania w ramach innowacji

  • Mini warsztaty fotograficzne Uczniowie poznali historię i tajniki fotografii.
    Poznały ciekawostki i miały okazję dotknąć, zobaczyć jak powstają zdjęcia.
  • Dynia w kuchni i w obiektywie. Jesienią uczniowie uczestniczyli w zajęciach związanych ze Świętem Dyni. Poznali jej wartość smakową i zdrowotną oraz różne zastosowanie w kuchni, medycynie jak i kulturze wielu krajów. Następnie przyszła pora na kulinarne i fotograficzne spotkanie w Laboratorium. Dzieci upiekły pyszne ciasto z masą dyniową i do porównania z masą jabłkową.
  • Sałatka jarzynowa, fotograficzne a,b,c.
    Stawiamy na współpracę, czyli grupowa sałatka jarzynowa. Mali kucharze już ruszyli do pracy. Kroją marchewki, jabłka, pietruszkę, odcedzają groszek i kukurydzę , doprawiają, mieszają i próbują. Na koniec wszystkich częstują.
  • Naleśniki w kadrze.
    Kolejne zadanie, które sprawiło dzieciom wiele radości, czyli smażymy naleśniki.
    Mali kucharze wkroczyli do Laboratorium z werwą i pozytywnym nastawieniem dla nowego wyzwania i udało się wyśmienicie. Naleśniki, aż uśmiechają się z patelni.
  • Mleko i jego rodzinka, a na zdjęciu wesoła minka.
    Pij mleko będziesz wielki! Znamy to hasło i wiemy, że warto sięgać po produkty mleczne. Dzieci miały pokazały dużą wiedzę, którą uzupełnił quiz smakowy, aby określić przysmak mleczny. Kucharze poradzili sobie wspaniale. A na koniec Kanapki z serami i innymi zdrowymi dodatkami.
  • Owocowe cudaki-kolory w fotografii
    Wszyscy kochamy owoce i u nas było owocowo.
    Drugoklasiści przygotowali sałatki owocowe. Każdy talerzyk mienił się kolorami, pachniał smakowicie i smakował rewelacyjnie.
    Wszyscy mają dziarskie minki, bo zjadają witaminki.
    A na zdjęciach samodzielnie uwieńczyli swoje dzieła.